Voka kiest Elicio als voorbeeld bedrijf goede gezondheid en welzijnspromotie

19 april 2022

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In de editie #7 van het Ondernemers Magazine van Voka werd Elicio uitgekozen als voorbeeld voor SDG 3: goede gezondheid, welzijnspromotie, zorg voor werknemers.

 

De Oostendse energieproducent Elicio focust zich volledig op windenergie. Naast die groene kernactiviteit levert het bedrijf tal van inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Vooral de zorg die Elicio draagt voor het personeel springt eruit. Medewerkers mogen hun hond meenemen naar het werk, er wordt ingezet op psychosociale ondersteuning en er zijn acties die de betrokkenheid bevorderen.

Elicio werd in 2014 opgestart. Sinds een 8-tal jaar focust het bedrijf zich nog uitsluitend op windturbines. De energieproducent zette intussen al 37 windparken, verspreid over België, Frankrijk, Servië en de Noordzee, met een totale capaciteit van 573 megawatt. Elicio staat ook telkens in voor de operationele uitbating van haar windparken.

“Sowieso doen we met Elicio heel wat inspanningen in het kader van duurzaamheid”, zegt Joeri Vanbelle van Elicio. “We willen niet enkel een duurzaam product verkopen, we willen ook duurzaam zijn.” Eén van de opvallendste zaken waar Elicio werk van maakt, is de zorg voor werknemers. De groep stelt in totaal een 70-tal mensen te werk, waaronder 36 in België, in Oostende. “Elicio is werkzaam in een boeiende maar competitieve sector, waarbij je vaak ook afhankelijk bent van factoren die medewerkers niet altijd zelf in de hand hebben”, zegt Vanbelle. “De doorlooptijd van sommige projecten bedraagt soms zelfs tot 8 jaar en langer. Dat is voor de werknemer niet altijd evident. Door gepaste psychosociale ondersteuning aan te bieden, willen we alvast de drempel voor mentale zorg verkleinen. En die zorg hoeft niet strikt werkgerelateerd te zijn. Zolang er maar een invloed is op de werkprestatie van onze mensen, komt een traject voor begeleiding in aanmerking.”

 

Frisse neus

Op initiatief van een aantal medewerkers kunnen ze ook hun honden meenemen naar het werk. “Er is hier een kennel voorzien waar de honden overdag kunnen verblijven. De honden kunnen op die manier genieten van elkaars gezelschap. Bovendien kunnen werknemers over de middag een wandelingetje maken met hun hond. Zo halen ze zelf ook nog eens een frisse neus.”

Jaarlijks trekt Elicio er op uit voor een driedaagse met alle collega’s uit de diverse landen. “Dat is een unieke gelegenheid waarnaar iedereen uitkijkt. Er is tijd voor een babbel, om elkaar te leren kennen, kennis te delen,… Om de teamspirit te versterken, zeg maar. Het zorgt voor een bijna familiale sfeer, die verantwoordelijkheidszin en betrokkenheid stimuleert.”

Rond het gebouw is er ook aandacht voor duurzaamheid. Er is een torenvalkkast geplaatst op een paal en er worden egelhuisjes voorzien. Voor het onderhoud van de bedrijfsomgeving wordt een beroep gedaan op duurzame tewerkstellingsprojecten.
 


 

Het integrale artikel in Voka Magazine kan je hier nalezen.

Top